Systeem
Een systeem is voor mij leidraad die in combinatie met goede duiven, een goed hok en een beetje geluk zou moeten leiden tot top prestaties. Het doel van het systeem is dus om de duiven optimaal naar een vlucht te begeleiden waardoor de kwaliteit de doorslaggevende factor is.
In de periode dat er fond word gespeeld heb ik 2 systemen gehanteerd. Met beide systemen zijn er successen behaald en ik kan niet zeggen welk systeem beter is. De jaren 2013 en 2014 is er totaal weduwschap gespeeld met als resultaat, 2e nationaal kampioen onaangewezen, 3x teletekst waarvan de 1e NPO. Op nest is vanaf 2015 gespeeld met alle resultaten die je terug kan vinden onder het menu resultaten. Ook nu anno 2020 is er nog steeds gekozen bij het nestspel, hoewel het wat ingewikkelder is dan weduwschap past het me beter.
De duiven zijn dus in 2013/2014 op totaal weduwschap gespeeld, ik heb voor deze manier gekozen omdat ik op deze manier alle duiven kan spelen, de duiven goed trainen en vanwege het feit dat het eenvoudiger is. Daarnaast geeft het me de mogelijkheid om zowel doffers als duivinnen te selecteren op prestaties wat later ook in de kweek ten goede zal komen.
De vliegduiven werden altijd gekoppeld zodat de eerste vluchten op nest werden gespeeld, dit is het eerste nest van de duiven! Ze hebben dus geen ronde winterkweek gedaan. Omdat de vluchten half juni beginnen wil ik de duiven vanaf begin mei op weduwschap hebben zodat de duiven zeker 5 vluchten kunnen wennen aan het weduwschap. De duiven gaan vanaf de eerste vlucht ( mits goed weer) wekelijks mee t/m 10 dagen voor inkorving van de eerste marathonvlucht.
De training van de duiven word zodra ze gekoppeld zijn gestart en word in 3 weken opgevoerd van 30 minuten naar 75 minuten, op nest is moet je nog wel eens in de weer met de vlag. Wanneer ze eenmaal op weduwschap zitten gaat dit vanzelf ( mits gezond). vanaf 2 weken voor de eerste marathonvlucht voeren wij de training nogmaals op naar 2x daags waarvan 1 uur verplicht en 15 minuten vrij spelen. Voor wat betreft rijden met de duiven, dit doe ik 1x per week gedurende de marathon vluchten en wel op de zondag voor inkorving en dan alleen de duiven die zaterdags ervoor geen marathon vlucht hebben gehad!!! Na deze lapvluchten mogen de duiven de rest van de dag bij elkaar blijven. De dinsdag voor inkorving word dan niet meer getoond.
De duiven gaan in principe vanaf de start elke week mee tot 14 dagen voor eerste marathon vlucht. Wij hebben de duiven altijd 1x een eendaagse fondvlucht gegeven. Het weekend voor inmanden word zelf gereden ( +/- 80 km) en dit herhaalt zich dan 8 weken lang op zondag.
Medische begeleiding:
Omdat ik een ongelofelijke hekel heb aan veel medicatie probeer ik duiven te kweken met een hoge weerstand. Daarentegen denk ik niet dat je ze compleet zonder medicatie een heel seizoen op topniveau kan draaien. Ik wil graag de medische begeleiding beperken tot een geeltablet 10 dagen voor inkorving van de marathon vlucht en een ornithosetablet op de dag voorafgaand aan de dag van inkorving. Voor het geel zijn de duiven enkele weken voor de eerste marathon vlucht gecontroleerd door een gespecialiseerde duiven dokter en eventueel behandeld, halverwege in het seizoen krijgen alle duiven een belgamagix om risico’s te voorkomen.
Voeding:
Omdat de duiven 2x per dag moeten trainen zullen ze goed en gevarieerd moeten eten. Ik heb gekozen voor de Koopman All-in one mengeling van Beyers. Deze mengeling word het hele jaar door gegeven en word naar behoefte “lichter” gemaakt met zuivering van Voeten. De laatste 6 voedingen bestaat de voeding uit 75% Koopman All-in one en 25% Energie plus, tevens is in 2013 gebruikt gemaakt van de NPE korrel.
Mijn nestspel systeem richt zich er op om de duiven 2x te kunnen spelen. De eerste vlucht zitten ze op jongen +/- 8 dagen, vlucht 2 op eieren +/-14 dagen. In het verleden toen ik de middaglossingen speelde speelde ik ze 3x waarbij de laatste vlucht wederom op jongen was. In de praktijk ben ik er achter gekomen dat vooral op de ZLU duiven op nest 2 x echt zullen pieken en dus heb ik er voor gekozen de duiven veelal nog maar 2x te spelen.
Ik koppel ode vliegduiven vroeg rond eind januari zodat ze een ronde jongen grootbrengen voor dat de vluchten beginnen. De duiven speel ik vervolgens in op totaal weduwschap in tot het begin van mei. Omdat ik de switch heb gemaakt naar de ZLU koppel ik de duiven in 3 ploegen welke allen om de 4 weken gespeeld worden en dus ook gefaseerd gekoppeld worden.
Ik hecht veel waarde aan training dus in het volle seizoen trainen mijn duiven in de ochtend 75 minuten en in de avond 90 minuten. Om dit langdurig vol te houden moeten de duiven in optimale gezondheid en conditie zijn en ruim gevoerd worden met een topmengeling.
Mijn systeem is gebaseerd op de 3 B’s namelijk Beyers, Belgavet en Belgica de Weerd. Omdat ik mijn duiven na Perpignan vasthoud t/m februari vanwege roofvogels dient de training rustig opgebouwd te worden, begin met vrije training en na 2 weken ga ik de vlag hanteren. de training word dan opgebouwd van 30 min tot 90 minuten in mei en dat allemaal met de vlag. Vanaf begin juni gaan de duiven 2x per dag getraind worden en komt er dus een ochtendtrainig van 75 minuten bij.
Het medische verhaal is compleet in handen van Belgica de Weerd. Deze start in het najaar met een kuur tegen paratyfus (parastop) van 14 dagen. In het voorjaar krijgen de duiven 3 entingen, paramyxo, parathyfus en pokken. Voordat er stro in mijn hokken komt ( eind april) worden de duiven ontwormd ( Belga wormac), ontluisd ( Ectopar) en eventueel behandeld tegen coccidiose ( Belgacoxi). Per jaar geef ik 1 volledige geelkuur en deze start 3 weken voor de eerste marathon vlucht, verder word het geel eventueel nogmaals gedurende het seizoen onderdrukt met een Belgamagix. Voor elke marathon vlucht krijgen de duiven 2 dagen iets in het water voor het schoonmaken van de luchtwegen. Ik wissel af met Ornispeciaal, Belgatai en Witte neuzen rood.
Bijproducten worden er ook gegeven deze zijn afkomstig van Belgavet Seiffert en Belgica de Weerd.
In het najaar tot en met de eerste vluchten worden de duiven 2x per week verwend met Joostmix over het voer, dit word aangemengd met Twisterolie. In het water zit er gedurende deze dagen ook Gentochol. Overigens krijgen de duiven ook Gentochol in het water gedurende de paratyfus kuur. Deze producten zijn van Belgavet Seiffert. Gedurende de kweek, wanneer er jongen liggen krijgen mijn duiven op de dagen dat Gentochol in in het water zit ook Minerals of Belgasol (Belgica de Weerd) in het water. Ook krijgen de duiven een mineralenmix van Beyers om de dag.
Wanneer de eerste vluchten beginnen ziet het schema er als volgt uit.
Zaterdag in het water of Belgasol of Energiedrink gecombineerd met Minerals en Broncho. Bij vluchten van 400km of hele zware vluchten geef ik over het voer Joostmix recovery met Twisterolie of Belgaforme olie.
Zondag Jodaline
Maandag schoon water
Dinsdag en woensdag Sitrici in het water
Donderdag Gentochol in het water en over het voer Joostmix prepare met Twisterolie of Belgaforme olie
Vrijdag schoon water of bij warm weer Belgasol in het water
Marathonseizoen
gedurende de marathon vluchten ziet het systeem met bijproducten er als volgt uit:
Thuiskomende duiven krijgen in voerpotjes Joostmix recovery met Twisterolie. In het water Energiedrink, Brocho en Minerals.
Eveneens krijgen thuiskomende duiven direct na thuiskomst een Total recovery capsule en een vitaboli opgestoken
Duiven die voorbereid worden op vluchten krijgen op vrijdag, zaterdag en zondag Joostmix prepare over het voer aangemengd met Twisterolie of Belgaforme olie. In het water zit deze dagen Gentochol. Op maandag, de dag van inkorven krijgen ze schoon voer en in het water Belgasol. Op het moment van inkorven krijgen de duiven een capsule met Royal Jelly en een Vitabolie.
Het voer wat ik gebruik komt van Beyers het hele jaar gebruik ik de Koopman All in one mengeling.
In het najaar krijgen de duiven de mengeling van 50% Koopman All in One, 25% Paddy en 25% zuivering.
Als de jongen eenmaal geboren zijn word het voer tot aan het spenen 100% koopman All in one.
Nadat de jongen gespeend zijn word de mengeling weer 50% Koopman All in One, 25% Paddy en 25% zuivering tot dat de vluchten 300km worden. Wanneer eenmaal de vluchten naar de 300km gaan krijgen de duiven 100% Koopman All in one. de laatste 3 dagen voor inkorven van een marathon vlucht word er een energiemengeling toegevoegd aan het voer.
Dit is zoals ik sinds 2019 de duiven begeleid.