Weblog 07-03-2017

Met de voorjaarsbeurs achter de rug is voor vele liefhebbers het seizoen begonnen. Niet gek want over enkele weken volgen de eerste africhtingen en weer enkele weken later de eerste wedvluchten.
Ook hier is de inzet sinds afgelopen weekend verdubbeld, dit hout in net iets meer regelmaal, 2x daags voeren en de hokken wat frequenter schoonmaken. Ook zal de vliegploeg welke bestaat uit een deel overgewende duiven en een deel late jongen steeds meer vrijheid krijgen en volgt snel de kennismaking met de vlag. De eerste week mogen ze vrij spelen en vervolgens de training te verplichten op een half uur dagelijks. Dit bouwen we dan net als alle jaren weer op naar 1,5 uur begin mei. Maar goed de eerste africhtingen zijn slechts 60 en 90 kilometer en dat is een afstand die elke gezonde duif prima kan overbruggen zonder al te veel moeite. Een uitzondering daarop zijn de late jongen van 2016. Deze groep duiven zal in de weken voor de africhtingen zelf enkele kerel weggebracht worden. Eerlijkheidshalve moet ik aangeven dat ik nog nooit succes heb gehad met late jongen en al snel alles kwijt was maar toch gaan we het nog een keer proberen.

Op het jonge duivenhok zitten nu de eerste jongen en deze komen dagelijks in de ren om buiten te kijken. In tegenstelling tot andere jaren laat ik ze wat later echt los. De reden is dat ik nogal wat katten in de buurt heb en wil graag dat de jonkies al instaat zijn om weg te vliegen. Ik verdeel de jongen straks over 2 afdelingen waarbij ronde 1 en ronde 3 en 4 gescheiden zitten. Ronde 2 is helaas grotendeels gesneuveld in de broedmachine dus deze tel ik niet mee. De kwekers mogen nu beginnen met ronde 4 en dit is dan ook de laatste ronde voor eigen gebruik. Van deze 4e ronde zullen ook al niet alle jongen voor eigen gebruik blijven. Ik heb voor mezelf een maximum aan jonge duiven afgesproken en daar blijft het ook bij.

De komende weken staan dus vooral in het wedstrijd klaar krijgen van de vliegduiven en alle achterstallige administratie van 2016 weg werken.  Zaken die de komende weken aan de orde komen zijn het laten enten van de duiven, dit zowel tegen paramixo, paratyfus en pokken. Het geven van luisdruppels en een wormtablet. Dit zijn zaken waarvan ik echt vind dat elke liefhebber het zou moeten doen. Het zorgt ervaar dat de besmettingsgraad in de mand enorm zakt en kunnen we nooit verantwoordelijk worden gehouden voor problemen die duiven van andere liefhebbers oplopen in de mand. Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat het allemaal wat euro’s kost, om precies te zijn zo’n € 2,75 per duif. Om deze reden kies ik ervoor om niet zo heel veel duiven te hebben maar wel om deze optimaal te verzorgen.

Even terugkomend op de kweek, voor het eerst heb ik geen kweekmengeling gebruikt dit kweekseizoen maar simpelweg de 100% Premium koopman all-in one mengeling. Ik moet zeggen dat de jongen en de ouders het er perfect op doen dus verwacht ook niet dat ik ooit nog een zak kweekmengeling ga aankopen.

Ook ben ik afgelopen weekend nog op de voorjaarsbeurs geweest, op zaterdag stond ik voor de laatste keer op de stand van GPS-Auctions. Het was erg druk en naar wat ik heb begrepen hebben de meeste standhouders prima zaken gedaan. Zondagochtend ben ik nog even terug gegaan naar de beurs samen met sportvriend Wim Gielen en mijn broertje. Het was beduidend rustiger wat perfect de mogelijkheid bood om even rustig rond te kijken. In de hal waar de duiven zaten was het al ver leeg en veel van de verkopers waren compleet uitverkocht.  Zelf heb ik nog wat boodschappen gedaan en enkele manden gekocht, een potje eiwit capsules en een fles van mijn vertrouwde colinol plus.

Al met al heb ik er weer zin in, nu hopen dat de overgewende duiven aanpakken en dat er naast “Adonis-Gerry” nog een knappe bij zit.  Ook maar hopen dat ik in tegenstelling tot het verleden niet te veel laatjes verlies en dat dat ik een mooie ploeg jonge duiven mag overhouden na de vluchten.  Met mijn motivatie zit het in ieder geval helemaal goed en ik hoop dat het bij al mijn lezers ook zo is, in ieder geval heel veel succes gewenst.

 

 

 

By | 2017-03-27T11:35:13+00:00 maart 7th, 2017|Blog|